Istoricul formatiei de pompieri a comunei Sagu
Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta a fost infiintat in anul 1912 de catre cetatenii de etnie germana care au locuit in comuna.
Din inscrisurile existente la formatie comandantii serviciului voluntar de pompieri au fost Hamann Nicolaus, Lefler Nicolaus, Shudes Iosef, Schmit Nicolae si Popa Ioan.
Infiintarea grupului a fost o necesitate pentru prevenirea si stingerea incendiilor.
Inca de la infiintarea grupului de pompieri voluntari din comuna Sagu, aceasta are si un drapel de lupta, care este pastrat la loc de cinste de catre toate generatiile care au trecut si speram ca si de cele care vor veni.
Pentru prevenirea incendiilor, grupul de pompieri care executau controlul la gospodariile populatiei erau foarte bine instruiti, care la randul lor instruiau populatia, rezultand din actele pe care le pastram ca fiecare gospodarie sa aiba la loc de vedere insemne cu uneltele necesare pentru stingerea incendiilor.
De asemenea erau desemnate persoanele care trebuiau sa intervina pe o perioada determinata cu mijloacele hipo specifice acelor vremuri.
Pregatirea profesionala in decursul timpului formatia de pompieri a fost incununata cu numeroase distinctii, participand la toate concursurile, obtinand locuri pe podium.
Formatia la inceput a fost constituita dintr-un numar cuprins intre 25-30 persoane voluntari, acest numar pastrandu-se pana in prezent.
In decursul timpului formatia de pompieri a fost dotata cu autospeciala de la grupul de pompieri din Arad, fapt care a determinat construirea unei remize PSI cu garaj pentru autospeciala si sala de pregatire.
Sef formatie SVSU
Popa Ioan