Sagu | Cruceni | Firiteaz | Fiscut | Hunedoara Timisana
SAGU
Satul Sagu renaste si se dezvolta dupa colonizarea germana din 1770, fenomen ce determina cresterea populatiei la aproximativ 250 locuitori. In aceasta perioada satul este re-sistematizat prin retragerea sa de la drumul principal si este contruita o noua Biserica Catolica in centrul de greutate al localitatii. Evolutia localitatii este liniara, fara evenimente majore, pana la inceputul secolului XIX, cand comunitatea ortodoxa, tot mai importanta, a localitatii construieste pe ruinele bisericii catolice medievale prima Biserica Ortodoxa. Secolul XIX si inceputul secolului XX (pana la cel de-al doilea Razboi Mondial) marcheaza o dezvoltare a localitatii atat demografic (ajungind la 2000 de locuitori), cat si din punct de vedere teritorial, localitatea extinzandu-se pana aproape de limitele actuale.
CRUCENI
Istoricul satului Cruceni este mult mai zbuciumat. Dupa ce aproape dispare in perioada ocupatiei Otomane, in secolele XVIII si XIX este relocat si reproiectat de administratia austriaca. Apare piata centrala ce include scoala si Biserica Catolica, iar strazile localitatii sunt construite perpendicular pe aceasta. Satul se dezvolta si din punct de vedere demografic, ajungand la peste 1000 de locuitori, la finele secolului XIX. In continuare, dezvoltarea satului stagneaza, el ramanand izolat de fluxurile de comunicatii.
FIRITEAZ
Satul Firiteaz are o evolutie opusa satului Cruceni, cunoscind o dezvoltare buna in perioada ocupatiei Otomane, avand la sfarsitul secolului XVII aproape 1000 de locuitori. Tot in aceasta perioada apare si prima parohie ortodoxa si este construita o biserica de lemn. Administratia austriaca va continua dezvoltarea localitatii, restructurand-o urbanistic folosind acelasi model ca si cazul Cruceniului, colonizand zona si construind scoli si biserici. Toate acestea determina o crestere demografica semnificativa, astfel incat la inceputul secolului trecut satul atinge un nivel de 2100 locuitori. Din pacate, evolutia istorica dea lungul secolului XX nu este una fericita, satul cunoscand un declin, atat din punct de vedere demografic cat si urbanistic.
FISCUT
Traiectoria istorica a satului Fiscut este asemanatoare cu cea a Cruceniului. Aproape disparut in perioada ocupatiei Otomane, renaste sub administratia habsburgica, ajungand la mijlocul secolului XIX la 1000 locuitori. Este restructurat din punct de vedere urbanistic pe baza aceluiasi tipar rectangular, dar fara o piata centrala. Pe cele doua strazi principale sunt amplasate Biserica Ortodoxa si scoala, restul strazilor fiind perpendiculare pe cele principale. Dupa varful de dezvoltare de la mijlocul secolului XIX, la fel ca si Cruceniul si Firiteazul, satul Fiscut inregistreaza un continuu regres.
HUNEDOARA TIMISANA
Hunedoara Timisana este o localitate “artificiala”, cu o istorie de mai putin de 100 de ani. Satul a fost infiintat prin stramutarea a 134 de familii din judetul Hunedoara, in scopul de a contrabalansa depopularea si declinul demografic al localitatilor anterior amintite.