Relieful si geologia
Localitatile comunei Sagu sunt amplasate in Campia Vingai care, la rindul ei, este parte din Campia Tisei. Campia Vingai este amplasata la sud de riul Mures si reprezinta vechea delta a acestuia. Relieful specific zonei este unul de campie inalta, constituita din terase succesive ce se aplatizeaza in campie inspre Arad.
Geologic, campia pe care sunt amplasate localitatile comunei se afla pe sectorul romanesc al depresiunii Panonice, format din sisturi cristaline. Peste stratul de sisturi se gasesc formatiuni sedimentare panoniene si cuaternare, formate din pietrisuri si bolovanisuri in masa de nisip, cu intercalatii de argila.
Calitatea solurilor este principala resursa naturala a comunei. Solurile ce se regasesc pe teritoriul comunei sunt formate din cernoziomuri castanii si ciocolatii, soluri aluvionare si cernoziomuri slab levigate. Din pacate, in zona comunei nu sunt evidentiate resurse naturale ale subsolului
Apele freatice
Datorita structurii geologice a solului, caracterizata printr-o permeabilitate mijlocie, apele freatice sunt din categoria “foarte bune potabile”, slab mineralizate. Ele se gasesc in orizonturi continue, relativ independente de regimurile pluviometrice ale raurilor invecinate.
Apele de suprafata
Teritoriul ocupat de localitatile comunei Sagu nu este strabatut de cursuri de apa importante, ci doar de unele vai cu debite variabile, dependente de regimul termic si de cel pluviometric. Este important de amintit ca zona este sistematizata de un sistem de canale de irigatii si drenaj, dar care in ultima perioada nu a mai beneficiat de lucrari semnificative de intretinere. Canalele amintite ajuta atat la alimentarea cu apa a zonei, cat si la eliminarea fenomenului de “inundatii de ape interioare” ce apare datorita precipitatiilor abundente ce pot determina ridicarea nivelului hidrostatic.
Zona este caracterizata printr-un climat temperat, cu moderate accente continentale, cu veri calde si ierni blande. Topoclimatul zonei se caracterizeaza prin urmatoarele date statistice:
- durata maxima de stralucire a soarelui: 2100 ore/an (din care 1500 ore/an in timpul verii)
- temperatura medie anuala mai mare de 10ºC
- durata intervalului cu temperaturi medii de peste 5ºC este de 250 zile/an
- durata intervalului fara inghet: 180 zile/an
- primul inghet in jur de 21 octombrie
- umezeala aerului intre 88% si 64%, functie de anotimp
- cantitatea anuala de precipitatii: aproximativ 600 mm
- raport deficitar intre precipitatii si evapotranspiratii, in anotimpul cald.
Fiind o zona de campie, numarul zilelor cu vant tare, mai mare de 11 m/s, este destul de ridicat, peste 40 zile/an. Vitezele medii ale vantului sunt 3-4 m/s, dominant din Sud, Sud Est si Sud Vest.